#75 - The Optimal Life Path: Hart versus Verstand of Harmonische Dialectische Eenheid?

Hai GuidoFox hier! Gaaf je dit artikel leest!

In dit artikel wil ik het graag hebben over het vormen van je optimale levenspad!

Zouden we nu juist méér moeten luisteren naar ons hart of naar enkel ons verstand of moeten we juist naar beide luisteren?

Emotioneel versus rationeel

Ik bemerk bij mijn cliënten een grote scheiding tussen het hart en het verstand. Vaak wordt toch de weg van het verstand gevolgd. Allerlei keuzes die een persoon in zijn verleden heeft gemaakt, zijn vaak ingegeven vanwege rationale argumenten:

- Is het wel verstandig om deze opleiding te doen? 

- Is daar wel werk in te vinden? 

- Kan ik er ook veel geld mee verdienen? 

- Heb je per se een PhD nodig om voor vol in jouw vakgebied te worden aangezien?

De keuze voor een opleiding omdat daar werk in te vinden is, is puur rationeel en leidt vaak tot burn- en bore-outs en niet onbelangrijk - een ongelukkig werkleven met weinig bezieling.

Deze vragen zijn puur rationeel van aard en laten geen ruimte over voor het hart - voor het gevoel. 

Is geld alles? 

Is het het waard om zestig uur te werken en het niet naar je zin te hebben?

Schrijven we een proefschrift voor de status of voor de baangarantie? 

Of schrijven we een proefschrift omdat het vooral erg leuk is en om de maatschappij daarmee verder te helpen?

De keuzes van mensen zijn schrikbarend rationeel. Probeer naar je gevoel te gaan. Ga diep naar binnen.

Vele wegen naar Rome

Moet je om een bepaalde positie te bereiken niet deze en deze opleiding hebben gedaan om daar te kunnen komen? Deze vraag houdt ook vaak mensen bezig.

Vele wegen leiden naar Rome en je zult zien dat de weg soms zelfs korter kan zijn dan ooit gedacht! 

De meest succesvolle mensen kiezen niet het pad die de meesten al hebben bewandeld, maar doorlopen de meest creatieve paden die veelal achteraf ook korter blijken te zijn: de tijd naar de top van de berg kan dus ook veel korter! 

Specialisme

Ook kiezen mensen vaak uit angst voor een specialisme.

‘Ja, want daar is veel werk in te krijgen’ en/of ‘ja, dat maakt me dan heel bijzonder voor de arbeidsmarkt’ en/of ‘ja, iedereen kiest tegenwoordig toch voor een specialisme?’.

Wees niet bang om juist het tegenovergestelde pad te kiezen. Een pad dat wellicht beter bij je past - generalist worden. Als generalist ben je tegenwoordig immers een specialist. Wie kan tegenwoordig nog zeggen dat hij een generalist is: een specialist in alles.

Het voordeel van een generalist is dat ze vaak bij allerlei teams worden gehaald, omdat zij het overzicht hebben. Een ander voordeel is dat je veel beter leert samenwerken als generalist.

Wanneer je dus geen specialist bent, doe het dan ook vooral niet. Doe niet wat niet bij je hart past.

Ik zie teveel mensen lijden in hun specialistische vakgebied. Het blijft enkele jaren interessant en daarna zit je erin gevangen. Het zou verstandig zijn om niet te vroeg te kiezen voor een specialisme (tenzij dit uiteraard bij je past). Zoek daarom een passende baan en blijft niet te lang zitten vanwege status-georiënteerde beweegredenen.

Onzekerheid

Onzekerheid komt voort uit het te rationeel zijn. Wat ik bemerk, is dat mensen die teveel hun verstand volgen vaker onzeker zijn over de toekomst.

Dit heeft als reden dat rationaliteit geen natuurlijke eigen kracht is maar een hulpmiddel. Een hulpmiddel om jouw passionele doel in het leven te begeleiden

Wanneer je dus teveel hangt naar het rationele aspect, is er geen onderliggend sterk fundament voor jouw handelen in het dagelijks leven.

Kies dus altijd eerst voor het hart en laat het verstand zich begeleiden door het hart.

Harmonische eenheid hart en verstand

Is het een keuze tussen het hart en het verstand: een dualistische visie op de werkelijkheid? 

Of is alles één en is het hart en het verstand een dialectische harmonische eenheid?

Het is niet een keuze tussen het hart en het verstand. 

Het is volgens mij een keuze tussen het verstand laten leiden door het hart of enkel afgaan op het verstand.

Ontwikkeling verschillende kwaliteiten > verschillende banen?

Ik coach dan ook niet zozeer meer vanuit het rationele perspectief van welke baan bij je zou passen, maar veel meer vanuit welke kwaliteiten je nog in je leven zou willen ontwikkelen om je hogere doel te kunnen bereiken.

Sommige mensen willen onbewust hun kwaliteiten verbeteren om ergens te kunnen komen. Dit kunnen ze ook doen in één of in meerdere banen.

Veel mensen gedijen om hun uiteindelijke levensdoel te bereiken door het aangaan van verschillende banen of een gedeelte van de overgebleven tijd te gebruiken om voor zichzelf te starten. Je kan daardoor veel meer ontdekken en je spreekt met veel meer mensen. Je vergroot dus ook nog eens je netwerk. Uiteraard - alleen dit doen als het bij je past!

Dus als je bijvoorbeeld een dure opleiding doet, denk dan altijd na wat je er eigenlijk mee wil bereiken: is het enkel het papiertje of zijn het jouw kwaliteiten die je wil verbeteren?

Determinisme versus vrije wil

Ik snap het. Het is zo lastig om uit een systeem te stappen. Om los te komen van je geconditioneerde omstandigheden waarin je leeft. Een coach kan je uitstekend daarbij helpen. Om alles weer even helder te zien. 

Te lang is gedacht dat we geen vrije wil hadden. Het determinisme vierde hoogtijdagen. Wij zijn ons brein en de uiterlijke omstandigheden bepalen onze wil. Een teleurstellende redenering, waardoor je je eigen vrije wil mijns inziens verwaarloosd.

Maar om de vrije wil te benutten, moet je er enerzijds wel in geloven en anderzijds de vrije wil moeten vinden!

Greetz,

GuidoFox - Evolve your Life!

Spiritual Teacher, Life Coach and Political Influencer 

www.GuidoFox.nl