#284 - Transference-Focused Therapie en BPS!
Hi GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!
De Transference-Focused Therapie (TFT) is een therapievorm ontwikkeld voor de behandeling van cliënten met de Borderline Persoonlijkheidsstoornis.
De TFT focust zich op twee onderdelen binnen de BPS:
1) Identity Diffusion
2) Persistent Splitting
1) De Borderline patiënt heeft een identiteitsstoornis (Identity Diffusion) waardoor – diegene zichzelf anders ziet dan als diegene werkelijk is (‘distorted & unstable sens of self’) – en dit werkt zo door naar derden (angstbeelden).
‘Identity diffusion suggests a perception of oneself and others as if they were fuzzy, ghostlike distortions in a funhouse mirror, barely perceptible and insubstantial to the touch’
– Kreisman, MD 2021, Understanding the Borderline Personality
2) De Borderline patiënt denkt (en reageert) vaak in extremen (zwart-witdenken): goed of kwaad. Daarbij kan een persoon helemaal ‘all-good’ zijn en op het andere moment ‘all-bad’.
De theorie van TFT gaat ervan uit dat deze kenmerken horen bij een normale ontwikkeling (iedereen maakt dit in zijn vroege jeugdjaren mee), maar dat de patiënt met Borderline achterloopt in zijn of haar ontwikkeling (emotionele behoeften zijn niet vervuld in de jeugd) (‘immature level of functioning’). De uitkomsten van dit zwart-witdenken zijn: gevoelens van leegheid, heftige gemoedswisselingen, boosheid and chaotische relaties.
In de TFT prevaleren de emoties van de patiënt op het moment (‘emotional experience’): hoe ziet diegene zichzelf en anderen; het zwart-witdenken. Deze worden dan ook uitvoerig besproken en behandeld – in een veilige omgeving. De combinatie van intellectuele begrepenheid van de therapeut/coach (kennis van zaken) en het delen van de emoties kan voor een gezondere integratie zorgen van de identiteit en de perceptie op anderen.
Greetz,
GuidoFox – Evolve your Life!
Spiritual Life Coach