#101 - De Open Relatie - het taboe voorbij! De Do’s & Don’ts!

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!

Mensen snakken in deze huidige tijd naar vrijheid – in hun werk – o.a. flexibiliteit en afwisseling –, in hun sociale contacten – veel afwisseling en vernieuwing –, in hun geestelijke zelfontplooiingsmogelijkheden – veel cursussen in de avonden naast het werk – en ja, nu ook de wens naar ruimere seksuele ontwikkelingskansen. De forse cijfers over vreemdgaan – van zowel mannen als vrouwen binnen een 'monogame' relatie – bevestigen ook de noodzaak van deze seksuele kansen.[1] De wens naar een open relatievorm wordt dus steeds meer valide.

De grootste fout die gemaakt wordt bij open relaties is dat de open relatie niet gelijk wordt aangegaan, maar dat er eerst een voorafgaande periode van een monogame verbinding afgesproken is. Het is dan ook aan te raden om gelijk bij het aangaan van de relatie duidelijkheid te scheppen over dit thema – als een partner van zichzelf weet dat seksuele vrijheid een belangrijk issue voor hem is. Het is ook hier weer: beter voorkomen (relationele spanningen) – dan genezen.

De wens naar meer seksuele vrijheid wordt helaas veelal pas later zichtbaar, omdat de man (meestal) – die van nature meer streeft naar vrijheid (en de vrouw van nature meer streeft naar verbinding) – met een voorstel tot wijziging van het ‘emotionele contract’ komt. Het komt vaak voor dat de vrouw zich op dat moment beledigd voelt en haar onzekerheid komt zo ten tonele, omdat de vrouw denkt dat zij haar partner onvoldoende seksueel nog kan bevredigen.

Het is dus aan te raden om deze relationele spanningen ‘voor’ te zijn door gelijk duidelijkheid te scheppen voorafgaande aan het aangaan van de relatie. Een tussentijdse wijziging van het ‘emotionele contract’ is zo een ‘second best solution’.

In de situatie dat de kinderen uit huis zijn en/of de relatie na een bepaalde periode in een (seksuele) sleur terechtkomt, kan er bij beide partners (vaak nu ook de vrouw) een wens ontstaan tot meer seksuele en intieme vrijheid. Het beste advies is: openheid en eerlijkheid over de wensen. Een gevoel van onderhuidse seksuele onderdrukking bereikt altijd – via andere wegen (veelal ruzies en spanningen over kleine dingen) het grondoppervlak.

Het is van belang om aan te geven dat de wens naar een open relatie nog altijd betekent dat partners niet uit elkaar willen gaan. Het verlangen naar een continue emotionele verbinding blijft bestaan en blijf dat ook vooral aan elkaar kenbaar maken. Het uitspreken van de wens naar een open relatievorm moet pertinent niet een psychologische schrikreactie bij de ander teweegbrengen dat hij of zij dan maar ‘het veld moet ruimen’.

Daarbij moet je als ‘eerste aangever’ ook niet bang zijn om de relatie te zien beëindigen vanwege het opbrengen van deze moed. Op het moment dat de ander besluit om door dit gedane voorstel snel zijn biezen te pakken – waren jullie hoogstwaarschijnlijk niet de juiste match voor de langer termijn. Het komt voor dat de vrouw – in deze situatie – bij de man weggaat, daar zij al aan het wachten was op een goede reden - om toch al bij hem weg te gaan.

In het geval dat beide partners het eens zijn over deze nieuwe relatievorm zal een periode van gewenning zijn intreden doen. Het is belangrijk om de voorwaarden zo open en vrij mogelijk te houden, omdat gedoe over verschillende voorwaarden voorkomen dient te worden. De enige regel van fatsoen is respect en dat betekent dat een partner er niet op uit moet zijn om jaloerse gevoelens bij de ander aan te wakkeren.

Greetz,

GuidoFox – Evolve your Life!

Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl

[1] https://www.trouw.nl/nieuws/wi...