#324 - Hoe om te gaan met moeilijke coaching klanten? (weerstanden & confrontaties)

Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest ;)

Het is een zeer moeilijke balans als coach: de cliënt – na het aanleggen van een gedegen vertrouwensbasis – confronteren/bespiegelen, wijzen op gevoeligheden (snaren), bewust maken (wakker krijgen/op scherp zetten), diegene niet verliezen (uit je coachingpraktijk jagen) en/of de weerstanden zo erg opvoeren dat de cliënt dichtklapt (onwerkbare situatie). Tegelijkertijd: zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Een extra complicerende factor: de persoonlijkheidsstructuur van de cliënt. In mijn coachingpraktijk zitten de meest slimme, gevoelige, gewonde, bijzondere, complex gelaagde mensen die er zijn (deze lopen ook het vaakst tegen de lamp in de 'average society').

Van autisten (ontploffingen & structuur), borderliners (manipulatie/constant op de proef stellen), extreem eigenwijzen (starre ego-mind constructies), eigen ondernemers (vaak veeleisend/ongeduldig/snel resultaat willen zien) tot self-learners (kunnen de confrontatie op kennis aangaan), vulcanoes (brandhaarden) (onderliggende problematiek kan op termijn afgereageerd worden op coach/durven zich niet te openen), bindingsangstigen en vast-klampers in de liefde (overdrachten/relatie met coach), mensen met een zeer scherpe projectie (teveel de wereld benaderen vanuit hun eigen beeld/ervaringen en dat projecteren op andere situaties/mensen) en narcisten (aanvallend-confronterend van aard vanuit overcompenserende zelfbescherming).

De persoonlijkheidsstructuur is een zeer belangrijke bijkomstige factor van belang tot welke hoogte de coach de confrontatie/bespiegeling kan opzoeken/inzetten.

Het advies is om bij een zeer complexe persoonlijkheidsstructuur de confrontatie/bespiegeling rustig en met een lichte vorm van (overdrijvings)humor luchtig in te zetten en tegelijkertijd goed gedrag/opties te belonen en bij weerstanden (heftige) terug te vallen op andere onderwerpen: het heeft vaak niet zoveel zin door te drukken op een weerstand, maar het is effectiever om er later (creatief) op terug te komen (judo-beweging). In het geval van lichtere persoonlijkheidsstructuren behoort die optie (doordrukken) wel tot de mogelijkheden (flexibele leerbaarheid cliënt/tempo maken).

Afscheid nemen

In het geval van geweld, scheldpartijen en meegezogen worden in een toxische dynamiek (telkens op de proef worden gesteld (veelvuldig te laat komen) of te vaak niet adequaat reageren op schriftelijke voorstellen/analyses of niet gedreven op de sessies komen, is het aan te raden om ook afscheid te durven nemen van (betalende) cliënten. Het komt geregeld voor dat coaches failliet gaan, omdat ze mentaal zo ten onder gaan aan één cliënt, dat er geen energie meer overblijft voor anderen.

Last but not least: stay calm en laat je niet op de kast jagen! 

Greetz,

GuidoFox - Evolve your Life!

High-End Spiritual Life Coach

www.GuidoFox.nl