#283 - Schematherapie en Borderline!
Hai GuidoFox hier! Gaaf dat je dit artikel leest!
Een therapievorm die behulpzaam kan zijn bij de behandeling van de borderline-stoornis is schematherapie ofwel in het Engels: Schema-Focused Therapy (SFT)
In dit artikel wordt deze therapievorm uitgelegd.
Schematherapie combineert 3 verschillende vormen van therapieën:
1) Cognitieve Therapie
2) Gestalt Therapie
3) Psychodynamische Therapie
Schema staat voor het (vaak angstige) wereldbeeld (cognities – verkeerde aannames) van de persoon met borderline – opgedaan als kwetsbaar kind (emotionele behoeftes zijn niet vervuld).
De schema’s staan voor het aangepaste gedrag (coping-mechanisms) van het kind / de volwassene, die door dit schema zijn ontstaan (failures in parenting / ouderlijk falen):
- Instabiliteit
- Negeren
- Misbruik
- Overbezorgheid (geen zelfstandige opbouw van identiteit)
Het doel van schematherapie is om het gedrag van de persoon met borderline aan te passen naar nieuwe vormen van gezond coping-gedrag, die aansluiten bij ‘re-parenting’. De persoon met borderline krijgt zo nieuwe voorbeelden/ouderfuncties (coach/therapeut) – waaruit positief gedrag kan ontstaan (ombuigen gedragspatronen). De gedragssymptomen van borderline kunnen zo afnemen.
De schema’s zijn verdeeld in 5 groepen:
1) Het verlaten en misbruikte kind (verlatingsangsten)
2) Het boze kind (woede (rage), impulsiviteit, mood changes, instabiele relaties)
3) Het bestrafte kind (automutilatie (zelfbeschadiging), impulsiviteit)
4) Het emotioneel verlaten kind (detached protector) (gevoelens van afgesnedenheid/gespletenheid (dissociatie), identiteitsverlies, gevoelens van eenzaamheid)
5) Gezonde ouderrol (therapeut/coach)
De coach/therapeut neemt een voedende, veilige, stimulerende, open, warme, eerlijke, empathische, echte, belonende en verzorgende rol aan om een veilige omgeving te kunnen bewerkstelligen (re-parenting) – van waaruit de cliënt kan groeien en (ander) aangepast gedrag kan ontwikkelen (1 - Cognitieve Therapie).
De coach/therapeut kan visualisatie-oefeningen van stressvolle omstandigheden (triggers) nabootsen met de cliënt of rollen aannemen (rollenspellen), waardoor de cliënt leert om ander (beter) gedrag – vanuit het NU – te vertonen (2 - Gestalt Therapie).
De coach/therapeut kan ook dieper ingaan op de jeugd – waaruit coping-gedrag is ontstaan – om zo dit te kunnen verwerken en aangepast gedrag ontstaat (de bodem voor ongezond gedrag valt weg) (3 - Psychodynamische Therapie).
Een behandeling met de schematherapie duurt ongeveer 1 á 2 jaar op wekelijkse basis.
Whatsapp voor het maken van een afspraak voor meer informatie over de behandeling van – en/of de omgang met een persoon met – de borderline-stoornis!
Greetz,
GuidoFox – Evolve your Life!
Spiritual Life Coach
www.GuidoFox.nl